Daha fazlası için bize ulaşın!   Dr. İbrahim Mustafa Çimen

Durum: Aktif Tibia Kırığı

Tibia Kırığı

Tibia kırığı, en yaygın uzun kemik kırıklarına verilen isimdir. Bu kırıklar ağrı ve lokalize şişmeye sebep olmaktadır.

Konu Başlıkları | İçindekiler

Tibia Kırığı Nedir ve Nasıl Oluşur?

Tibia kırığı, tibianın (sakak kemiği) bir veya daha fazla kırığına verilen isimdir. Bu kırıklar genellikle yüksek enerjili travmalara, spor yaralanmalarına veya kemik zayıflığına bağlı olarak meydana gelebilir. Tibia kırığı, ağrı, şişlik, deformite ve hareket kısıtlılığı gibi belirtilerle kendini gösterebilir.

Tibia Kırığı Belirtileri ve Tanısı Nasıl Konulur?

Tibia kırığının belirtileri arasında ani ve şiddetli ağrı, şişlik, morarma, deformite, hareket kısıtlılığı ve tibia bölgesinde hassasiyet sayılabilir. Tanı genellikle fizik muayene, röntgen çekimi ve bazen diğer görüntüleme yöntemleri (MRI, CT taraması) kullanılarak konulur.

Tibia Kırığı Tedavi Yöntemleri ve Seçenekleri

Tibia kırığının tedavisi, kırığın tipine, yerine ve şiddetine bağlı olarak değişebilir. Tedavi seçenekleri arasında konservatif tedavi (atelleme, alçılama), cerrahi tedavi (çivi, plaka, vida kullanımı) ve eksternal fiksatörlerle stabilizasyon yer alır. Doktorunuz, kırığın özelliklerine göre en uygun tedavi yöntemini belirleyecektir.

Tibia Kırığı Ameliyatı Nasıl Gerçekleştirilir ve İyileşme Süreci

Tibia kırığının cerrahi tedavisi, kırığın tipine ve yerine bağlı olarak değişiklik gösterebilir. Ameliyat genellikle kırığın tamirini, parçaların hizalanmasını ve stabilizasyonunu içerir. İyileşme süreci, kırığın şiddetine, cerrahi yönteme ve hastanın sağlık durumuna bağlı olarak değişir. Fiziksel terapi ve rehabilitasyon, kırığın iyileşme sürecinde önemli bir rol oynar.

Tibia Kırığı Sonrası Rehabilitasyon ve Fiziksel Terapi

Tibia kırığı sonrası rehabilitasyon ve fiziksel terapi, hastanın kırığın tamamen iyileşmesi ve günlük aktivitelere dönmesi sürecinde önemlidir. Fiziksel terapi, hareketlerin ve kas gücünün yeniden kazanılmasına yardımcı olur. Rehabilitasyon programı, bireysel ihtiyaçlara ve kırığın özelliklerine göre uyarlanır. Program genellikle egzersizler, manuel terapi ve ilerleyici yük taşıma içerir.

Tibia diz eklemi ile ayak bileği eklemi arasında olan 2 kemikten daha kalın ve dayanıklı olanıdır.Halk arasında kaval kemiği olarakda bilinmektedir.Vücudun bütün ağırlığını tibia kemiği taşımaktadır.Tibia kemiğinin hemen yanında Fibula denilen ikici bir kemik vardır.Fibula hem alttan hemde üstten tibia kemiğine bağlanarak destek görevi yapmaktadır.

Tibia Kırığının en sık nedeni travmadır.Trafik kazaları, spor yaralanmaları, yüksekden düşme travmalara örnek olarak verilebilir.Kaval kemiği kırıklarının başlıca belirtileri aşırı ağrı şişlik ve açık kırıklarda kanamadır.Tibia kemiğinin özellikle ön yüzü kas dokularından fakir olduğu için açık kırık ihtimali yüksektir.

Tibia Kemiği Kırıkları iyileşme süresi ortalama olarak 3 aydır.İyileşme süresi tedavi yöntemine göre değişiklik göstermektedir.

Siz de Tibia kemiği kırıkları hakkında bilgi almak için Op.Dr.İbrahimMustafa ÇİMEN ile sitemizde bulunan iletişim kanallarından bize ulaşabilirsiniz.

Tibia Kemiği Kırıklarının Başlıca Çeşitleri

Plato Kırığı

Plato Kırığı tibianın diz eklemini oluşturan iç ve dış kondillerde (eklem yüzeyleri) oluşan kırıklara verilen isimdir.Direkt olarak diz eklemine alınan darbelerde oluşma ihtimali oldukça yüksektir.Belirtileri dizde ağrı, şişlik ve instabilitedir (diz ekleminin sabit olmaması). Plato kırıklarının tedavisi cerrahidir. Kırığın yapısına göre ameliyat yöntemi değişmekle beraber genelde plak vida uygulası yapılır.

Tibia Üst Uç Kırığı

Tibia Üst Uç Kırığı tibianın diz eklemine yakın üst bölümünde oluşan kırıklardır.Tibia Üst Uç Kırığını Plato kırığından ayıran fark ekleme uzanmamasıdır.(ekleme uzansa bile fonksiyonu engellemeyen) Tibia üst uç kırıklarında da genel kırık belirtileri gözlenmektedir bunun yanında açık kırıklarda damar sinir ve tendon kesilerine bağlı olarak belirtiler oluşabilmektedir.

Tibia üst uç kırığının tedavisi kırığın şekline göre çocuklarda alçı uygulaması erişkinlerde ise cerrahidir.Ameliyatta kırığın stabilizasyonu vida-plak uygulaması ile yapılmaktadır.Tibia Üst Uç kırığının iyileşme süresi tedavi şekline göre ortolama 3 ay sürebilmektedir.

Tibia Şaft Kırığı

Tibia Şaft Kırığı Tibianın orta hattında meydana gelen kırıklara verilen isimdir.Kaval kemiğinin şaftı kırıklarının önemli bir bölümü açık kırıklar olarak karşımıza çıkmaktadır.

Tibia Şaftı kırığı açık kırıksa tedavi yöntemi değişiklik göstermektedir.Kaval kemiğinin etrafını saran kas ve dokuların yapısından dolayı çok iyi beslenemezler.Açık kırıklarında bu nedenle ilk müdahele olarak fiksatör dediğimiz implantla kırık hattı sabitlenir ve çevre dokuların iyileşmesi beklenir. İkinci aşamada kırık hattına uygulanacak tedavi ya inramedüler çivi (tibia çivisi) yada vida plak uygulamasıdır.

Sizde tibia şaft kırığı hakkında bilgi olamak için bizi arayınız.

Tibia Alt Uç Kırığı

Tibia  Alt Uç Kırığı kaval kemiğinin ayak bileğine yakın  alt kısmında meydana gelen kırıklardır.Alt uç kırıklarına genelde fibula kırığı eşlik etmektedir.Kırık tibianın ekleme yakın iç tarafta ise medial malleol kırığı, fibulanın ekleme yapıştığı noktada meydana gelmişse lateral malleol kırığı denilir.

Tibia alt uç kırığının tedavisi genelde cerrahidir,Kırık sabitlenmesi vida-plak uygulamasıyla yapılır.

Tibia Stres Kırığı ve Tedavisi

Tibia stres kırığı diğer adıyla gerilim kırığı özellikle sporcularda yük taşıyan kemiklerde aşırı zorlanmaya bağlı olarak kemik dokusunun kendini yenileme kabiliyetinin düşmesine bağlı olarak oluşur.Stres kırıkları ciddi bir travma yada darbe olmadan da meydana gelebilmektedir.

Kırığın yapısına bağlı olarak tedavisi alçı uygulaması yada vida-plak uygulamasıdır.

Fibula Kırığı ve Tedavisi

Fibula kemiği kırığı tibia kırıklarıyla hemen hemen aynı oranda görünmektedir.Fibula kırıklarında kırık hattı bozulmuşsa yada iki kemik arasındaki bağda bozulma varsa tedavisi cerrahidir.Fibula kırırkları tedavisinde vida-plak uygulaması yapılır.

Bize Ulaşın!

Diğer Hizmetler

  • Femur Kırığı
    Femur Kırığı
  • Humerus Kırığı
    Humerus Kırığı
  • Tibia Kırığı
    Tibia Kırığı
  • Diz Çevresi Kırıkları
    Diz Çevresi Kırıkları
  • Omuz Kırıkları
    Omuz Kırıkları
  • Kalça Kırıkları
    Kalça Kırıkları
  • Ayak Bilek Kırıkları
    Ayak Bilek Kırıkları
  • El Bilek Kırıkları
    El Bilek Kırıkları

Güncel İçerikler

  • Ortopedi Nedir
    Ortopedi Nedir?
    2023-06-24 01:54:33
  • Total Diz Protezi Ameliyat Fiyatları
    Total Diz Protezi Ameliyat Fiyatları
    2023-03-08 11:49:04
  • Halluks Valgus Hakkında Merak Edilenler
    Halluks Valgus Hakkında Merak Edilenler
    2023-03-08 11:48:10
  • Omuz Protezi Hakkında Merak Edilenler
    Omuz Protezi Hakkında Merak Edilenler
    2023-03-08 11:47:18
  • Diz Protezi Hakkında Merak Edilenler
    Diz Protezi Hakkında Merak Edilenler
    2023-03-08 11:46:27
  • Hip Replacement Surgery Curiosities
    Kalça Protezi Ameliyatı Merak Edilenler
    2023-03-08 11:45:27

Yardıma ihtiyacınızmı var?

Butona basıp bizimle iletişime geçebilirsiniz

İletişime Geç!
Bize Ulaşın! Bize Ulaşın!
close

Bize Ulaşın!





Bu Tasarım © 2021 SEO Mucidi tarafından yapılmıştır.