Daha fazlası için bize ulaşın!   Dr. İbrahim Mustafa Çimen

Durum: Aktif Damar Yaralanmasi

Damar Yaralanması

Damar yaralanması, el veya ön kolda çeşitli kazaların etkisi ile damar bütünlüğünün bozulması sonucu ortaya çıkan, hayati önem taşıyan ciddi bir yaralanmadır.

Konu Başlıkları | İçindekiler

El ve ön kolda iş kazası, trafik kazası vb sebeplerle gelişmiş arter, ven, sinir, tendon (damar, sinir, kiriş) yaralanmaları erken dönemde tedavi gerektiren, tedavi edilmediği takdirde el fonksiyonlarında kayba yol açabilen, hatta ana damarlar kesildiği takdirde yaralanma seviyesinden aşağıdaki dokuların canlılığını yitirmesiyle sonuçlanabilen ciddi yaralanmalardır. Tedavide cerrahi girişim ve sonrasında uzun süreli fizik tedavi esastır.

Ameliyat lokal anestezi, aksiler blok (koltukaltından tüm kolun uyuşturulması) ya da uygun durumlarda Genel Anestezi altında yapılır.

Ameliyat süresi yapılacak işleme göre farklılık gösterir. Bazı durumlarda ameliyat öncesi muayene ile saptanamayan damar, sinir ve/veya tendon kesileri olabilir. Bunlar, operasyon süresini uzatmaktadır. Ameliyat sonrası hasta, Anestezi uzmanının uygun gördüğü süre kadar (ortalama 30-60 dk) tansiyon, nabız ve kan oksijenizayonu izlemlerinin yapıldığı derlenme odasında izlenir. Sonrasında hasta, odasına nakledilir.

Ameliyat sonrası doktorunuzun uygun gördüğü şekilde bir ateliniz (yarım alçı) olacaktır. Bu ateli 3-6 hafta süreyle takmanız ve gerekli görüldüğünde başka bir atelle değiştirilmesi gerekebilir. Atel uygulaması devam ettiği süre zarfında kolunuzu yüksekte (kalp seviyesinde) tutmanız, gece yatarken, alttan 1-2 yastıkla desteklemeniz gerekmektedir. Aksi halde kolunuzda ve elinizde ağrı veren şişlikler olacaktır. Ameliyat sonrası pansumanlar, doktorunuzun uygun gördüğü sıklıkta yapılacaktır. Ameliyat sonrası dikişler alınıncaya dek havuza-denize girmek kesinlikle sakıncalı ve yasaktır. Dikişlerinin alınması genellikle 10-15. günlerde olur.

Kesi hattının altındaki alanlarda hissizlik-uyuşma ve ödem (şişlik) oluşması doğaldır. Sinir kesisinin olduğu durumlarda hissizlik ve/veya elbileği ya da parmaklarda motor fonksiyon (hareket) olacaktır. Kesinin seviyesi, yaralanma tipi gibi etkenlere de bağlı olarak sinir iyileşmesi etkilenebilir ve hatta hiç iyileşme görülmeyebilir. Sinir iyileşme hızı ortalama 1 mm/gün olup kesinin seviyesi ile ilişkilidir.

Bize Ulaşın!

Diğer hizmetler

  • Parmak Kopmaları
    Parmak Kopmaları 5
    AC Services
  • Damar Yaralanmasi
    Damar Yaralanması 5
    AC Services
  • Ön Kol Kesikleri
    Ön Kol Kesikleri 5
    AC Services
  • Tendon Yaralanmaları
    Tendon Kopmaları 5
    AC Services
  • Sinir Yaralanması
    Sinir Yaralanması 5
    AC Services
  • Parmak Ucu Yaralanması
    Parmak Ucu Yaralanması 5
    AC Services

Güncel İçerikler

  • Ortopedi Nedir
    Ortopedi Nedir?
    2023-06-24 01:54:33
  • Total Diz Protezi Ameliyat Fiyatları
    Total Diz Protezi Ameliyat Fiyatları
    2023-03-08 11:49:04
  • Halluks Valgus Hakkında Merak Edilenler
    Halluks Valgus Hakkında Merak Edilenler
    2023-03-08 11:48:10
  • Omuz Protezi Hakkında Merak Edilenler
    Omuz Protezi Hakkında Merak Edilenler
    2023-03-08 11:47:18
  • Diz Protezi Hakkında Merak Edilenler
    Diz Protezi Hakkında Merak Edilenler
    2023-03-08 11:46:27
  • Hip Replacement Surgery Curiosities
    Kalça Protezi Ameliyatı Merak Edilenler
    2023-03-08 11:45:27

Yardıma ihtiyacınızmı var?

Butona basıp bizimle iletişime geçebilirsiniz

İletişime Geç!
Bize Ulaşın! Bize Ulaşın!
close

Bize Ulaşın!





Op. Dr. İbrahim Mustafa Çimen

Hayatımızın en önemli gerçeği sağlıktır.

Bu Tasarım © 2021 SEO Mucidi tarafından yapılmıştır.