Bize Ulaşın!

Hip Replacement Surgery Curiosities

Kalça Protezi Ameliyatı Merak Edilenler

Kalça Protezi; kalça ekleminde meydana gelen hasarlanmalar, avasküler nekroz (kalça ekleminin beslenme bozukluğu), femur başı kırıkları ve kalça çıkıklığı nedeniyle kalça ekleminin fonksiyonlarının bozulması nedeniyle uygulanan bir tedavi yöntemidir.

Kalça Protezi Ameliyatı Hakkında Merak Edilenler;


Neden Kalça Protezi Olmam Gerekiyor?


Kalça ekleminde meydana gelen hasar kişinin günlük yaşamında hem aktivite kısıtlılığı hem de ağrılar nedeniyle olumsuz rol oynarlar. Kalça protez ameliyatı olan hastaların ağrıları büyük oranda geçer ve günlük aktivitelerine devam edebilirler.

Kalça Protezi Ameliyatı Kaç Saat Sürer?


Kalça protezi ameliyatı protez yapılış nedenine göre değişmekle beraber ameliyat süresi anestezi uygulaması ve uyandırma süresi dahil ortalama 2-2.5 saat sürmektedir.

Hastanede Kaç gün Kalmam Gerekir?


Kalça Protezi ameliyatlarında hasta ameliyata geldiği gün tetkikleri alınıp anestezi muayenesi yapılarak yatışı yapılır. Ameliyattan bir gün sonra ayağa kaldırılıp yürütülür. Her gün düzenli olarak tahlil ve pansumanları yapılır. Herhangi bir problemi olmayan hastaların hastanede yatış süresi 3 gecedir.

Ameliyattan Sonra Ne Yapabilirim/Yapmamam Gerekenler Nelerdir?


Ameliyattan bir gün sonra hastalarımızı ayağa kaldırıp yürütebilmekteyiz. Hastamız ayağa kalktıktan sonra alafranga tuvaleti kullanabilir. Düşme riski nedeniyle ilk 1 ay hastanın wolker yürüteç ile yürümesi gerekmektedir.

Kalça Protezi ameliyatı olan hastaların günlük yaşamında dikkat etmesi gereken belli başlı noktalar haricinde hemen hemen eski hayatlarına dönebilirler.

Yapılmaması gereken başlıca hareketler bacak bacak üstüne atmama, yere çömelerek oturma, diz üstüne çökmeme ve alaturka tuvaletlere oturmaması gerekmektedir.

Ameliyat Öncesi ve Sonrası Risk Faktörleri Nelerdir?


Kalça protezi ameliyatının riskleri hastanın kronik hastalıklarına, yaşına ve ameliyatın süresine göre değişiklik gösterebilmektedir. İleri yaş ve kronik hastalığı olan hastalarda riskleri en aza indirmek için genel anestezi yerine spinal anestezi tercih edilmemektedir.

Ameliyatta oluşabilecek riskler protezin yada kırığın doğru açıyla oturtulamaması, protez uygulama aşamasında kemik kırıkları, damar-sinir yaralanmasıdır.

Ameliyattan sonra oluşabilecek riskler damar içinde pıhtı oluşması, enfeksiyon, yara iyileşme sorunları, ağrı ve protezin gevşemesi olabilmektedir.

Tüm bu oluşabilecek risklere karşı doktorun tavsiyelerine harfiyen uyulması büyük önem taşımaktadır. Günümüzde bu riskler büyük oranda engellenebilmektedir.  

Pansuman ve Dikiş Alma Süreci Nasıl Olmalıdır?


Hastanede kaldığınız süre içerisinde pansumanınız her gün düzenli olarak yapılır. Hastaneden çıktıktan sonra doktorun önerilerine göre hareket edilmelidir. Ameliyat pansumanı en az ameliyat kadar önemli bir süreçtir ve hasta yakınları ne kadar bilgili olurlarsa olsunlar kesinlikle pansumanı bir sağlık profosyoneli hemşire veya sağlık memuru steril koşullarda  yapmalıdır.

Doktorunuzun aksi bir önerisi olmaması halinde pansumanlar 2 günde bir kez olmak şartı ile 3 hafta devam etmelidir. 3. Haftada röntgen kontrolü yapılır.

3. haftanın sonunda dikişler alınarak hastanın pansuman süreci sonlandırılabilir ve hastanın banyo yapmasına izin verilebilir.

Hasta 6. Haftadan sonra günlük yaşamına dönebilir.

Protezimi Kaç Yıl Sorunsuz Kullanabilirim?


Gelişen teknoloji sayesinde uygulamakta olduğumuz protezlerin belirli bir kullanım süresi yoktur. Hastalarımız günlük yaşamlarında dikkat etmesi gereken hareketlerden kaçınarak protezin ömrünü uzatabilirler.

Protezin değiştirilmesini gerektirecek başlıca durumlar protezin çıkması, kırılması, gevşemesidir.

Hastanın hiçbir şikayeti yoksa günlük yaşamında protezle alakalı bir sorun yaşamıyorsa protezi ömür boyu kullanabilir.

Kalça Protezinin Çıktığını Nasıl Anlarız?


 Kalça bölgesinde aşırı ağrı, şişlik, hareketle eklemden ses gelmesi protezin en sık görülen çıkma belirtileridir.

Kalça protezi çıkması ve gevşemesinin bir diğer belirtisi de bacak boyunda kısalmadır.

Kalça Protezi Çıkınca Ne Yapılır?


Kalça protezi çıkma belirtileri görünen hastaya röntgen, gerekirse tomografi çekilerek sorun tespit edilir. Sorun tespit edildikten sonra doktor tavsiyesine göre revizyon ameliyatı yapılarak hastanın ağrı ve hareket kısıtlılığından kurtulması sağlanır.

Kalça Protezi Ameliyatı Olmazsam Ne Olur?


Kalça ekleminde oluşan eklem hasarları zamanla yada dışardan alınacak ilaçlar yada fizik tedavi ile düzelebilecek bir sorun değildir. Protez uygulaması gerektiği halde ameliyat olmayan hastaların gittikçe artan ağrıları, hareket kısıtlılıkları ve daha ileri aşamalarda bacak boyunda kısalma gibi sorunları ortaya çıkabilmektedir.

Kalça Protezi Düzgün Yürüme Ne Zaman?


Kalça protezi ameliyatından sonra ilk gün koltuk değneği yada wolker yürüteç ile yürümeye başlanılabilir. Düzgün ve desteksiz yürüme 4. Haftadan sonra başlamalıdır.

Kalça Protezi Nasıl Gevşer?


Protezin başlıca gevşeme nedenlerini hastaya bağlı nedenler (kemik kalitesi), protezin kalitesi, protez uygulama aşamasında meydana gelen hatalar ve kullanımdan kaynaklı yıpranma olarak sayabiliriz.

Protezin gevşemesi durumunda yapılması gereken revizyon ameliyatıdır.

Sosyal Medyada Biz

Diğer İçerikler

  • Total Diz Protezi Ameliyat Fiyatları

    Total Diz Protezi Ameliyat Fiyatları

     
  • Ortopedi Nedir

    Ortopedi Nedir?

     
  • Omuz Protezi Hakkında Merak Edilenler

    Omuz Protezi Hakkında Merak Edilenler

     
  • Hip Replacement Surgery Curiosities

    Kalça Protezi Ameliyatı Merak Edilenler

     
  • Halluks Valgus Hakkında Merak Edilenler

    Halluks Valgus Hakkında Merak Edilenler

     
  • Diz Protezi Hakkında Merak Edilenler

    Diz Protezi Hakkında Merak Edilenler

     

Yardıma ihtiyacınızmı var?

Butona basıp bizimle iletişime geçebilirsiniz

İletişime Geç!
Bize Ulaşın! Bize Ulaşın!
close

Bize Ulaşın!





Op. Dr. İbrahim Mustafa Çimen

Hayatımızın en önemli gerçeği sağlıktır.

Bu Tasarım © 2021 SEO Mucidi tarafından yapılmıştır.